Životno osiguranje

(Life insurance)

Životno osiguranje ili osiguranje života je vrsta police osiguranja za riziko smrti osobe, koja je osigurana. To je zapravo ugovor između osiguravajućeg društva i osiguranika s kojom se osiguravajuće društvo obvezuje isplatiti određeni novčani iznos u slučaju da osiguranik umre. Isplaćeni iznos dobiva korisnik osiguranja kojeg osiguranik odredi prilikom sklapanja ugovora. U zamjenu za novčani iznos u slučaju smrti, osiguranik osiguravajućem društvu, zbog preuzetog rizika, u predviđenom razdoblju koje je navedeno u ugovoru, plaća jednokratnu ili redovnu premiju osiguranja (mjesečnu, kvartalnu, polugodišnju ili godišnju).

Životno osiguranje je financijski produkt koji omogućava financijsku pomoć članovima obitelji, rođacima ili čak poslovnim partnerima osiguranika. Sklapanje police životnog osiguranja je smisleno kada drugi ovise o prihodima osiguranika (npr. gospodinjstvo sa hipotekarnim kreditom). Na taj način polica životnog osiguranja pomaže olakšati financijsko breme nastalo smrću osiguranika. Isto tako životno osiguranje pruža socijalnu sigurnost obitelji i najbližima, te održava imovinski životni standard u slučaju najgoreg. Osigurati se može svatko, od djeteta do umirovljenika.

Postoje dvije osnovne vrste životnog osiguranja:


  • 1. mješovito životno osiguranje,
  • 2. osiguranje za riziko smrti.

Postoje i neke podvrste životnih osiguranja. To su produkti koji su posebno prilagođeni za neki poseban segment osiguranika. Ipak, po svojoj prirodi, sva životna osiguranja pripadaju jednoj od gore spomenutih kategorija.

U nekim državama polica životnog osiguranja predstavlja poreznu olakšicu. Iz porezne osnovice isključuju se plaćene premije životnog osiguranja.

Korisne in zanimljive stranice:


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.