Zajmodavac u krajnjoj nuždi

(Lender of last resort)

Zajmodavac u krajnjoj nuždi je državna institucija koja komercijalnim bankama i drugim kreditnim institucijama nudi povoljne kredite u slučaju da se nađu u financijskim problemima. Namjena postojanja zajmodavca u krajnjoj nuždi je zaštita građana koji u bankama drže svoju ušteđevinu i spriječavanje paničnog dizanja sredstava zbog loših vijesti o banki ili lošijeg stanja na tržištu. To može uzrokovati kratkotrajnu nelikvidnost banke (privremeni nedostatak novca) koju tada rješava zajmodavac u krajnjoj nuždi.

Najčešće ulogu zajmodavca u krajnjoj nuždi izvodi središnja banka u državi. Kao što je već spomenuto, uloga zajmodavca u krajnjoj nuždi podrazumijeva osiguravanje likvidnosti za sve solventne kreditne institucije koje u određenom trenutku svoje likvidnosne potrebe ne mogu zadovoljiti na tržištu. Cilj je očuvati stabilnost bankovnog i financijskog sustava i spriječiti paniku povezanu s privremenim likvidnosnim problemima kreditne institucije. U tu svrhu solventnoj kreditnoj instituciji s likvidnosnim poteškoćama središnja banka može odobriti kratkoročni kredit za likvidnost (pod povoljnim uvjetima) ili smanjiti obvezu održavanja i/ili izdvajanja ukupne obvezne pričuve.

Ključno je razumijevanje razlike između nelikvidnosti i insolventnosti. Kreditne institucije moraju biti solventne da se mogu kvalificirati za primanje pomoći zajmodavca u krajnjoj nuždi. Insolventne institucije obično ne primaju pomoć zbog moralne štete koju takva praksa može uzrokovati. Iako, u vrijeme kreditne krize, vrlo je teško jasno odrediti razliku u praksi.

Postojanje zajmodavca u krajnjoj nuždi ima i svoju negativnu stranu. Činjenica da postoji zajmodavac u krajnjoj nuždi utječe na odnos banaka i drugih kreditnih institucija do rizika. Znajući da postoji netko tko će ih spasiti ako zapadnu u probleme, banke su sklone preuzimati veći rizik nego što je to neophodno.

Ulogu zajmodavca u krajnjoj nuždi u Republici Hrvatskoj ima Hrvatska narodna banka.

Dijelovi definicije su preuzeti na stranicama HNB.


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.