Vanjski javni dug

(External debt, External public debt)

Javni ili državni dug je podijeljen na unutarnji i vanjski javni dug, ovisno o tome tko je vjerovnik države i na kojem financijskom tržištu je dug izdan. Vanjski javni dug je onaj dug koji nastane kada se država zaduži kod drugih država na inozemnim financijskih tržištima odnosno kod inozemnih međunarodnih financijskih organizacija (kao npr. EBRD, EIB, IBRD, IMF itd.). Drugim riječima, to je dug koji država duguje inozemnim vjerovnicima.

Vanjski javni dug uključuje uzimanje kredita kao i izdavanje državnih obaveznica u inozemstvu.

Visinu vanjskog duga pojedine države pozorno prati Međunarodni monetarni fond (engl. IMF).

Podjela javnog duga na unutarnji i vanjski je sve manje značajna zbog sve lakšeg pristupa do svjetskih kapitalskih tržišta te isprepletenosti globalnih novčanih tokova.

Povezane definicije:

Korisne in zanimljive stranice:


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.