Upravljanje imovinom

(Asset management)

Izraz "upravljanje imovinom" ima zapravo dvije definicije, ovisno od ekonomskog područja na kojeg se termin odnosi. Jedna se odnosi na savjetodavne usluge upravljanja imovinom za klijente, dok druga predstavlja upravljanje imovinom kao funkciju unutar korporativnih financija.

Iz vidika savjetovanja i ulaganja, upravljanje imovinom možemo definirati kao koordiniranje i nadzor nad financijskim portfeljom klijenta. To znači da odabrani upravljač imovinom za klijenta analizira, odabire, kupuje, prodaje i administrira investicije koje su uključene u portfelj. Uz vrijednosnice, financijski portfelj kojim se upravlja, može sadržavati i druge oblike financijske imovine kao npr. transakcijske i mirovinske račune, osiguranja itd. Djelatnost upravljanja imovinom može pokrivati i izradu financijskog plana, nadzor nad izvođenjem osobnom budžeta, ali i porezna pitanja. Ipak, u najvećoj mjeri upravljanje imovinom se odnosi na samo vođenje i upravljanje investicijama u portfelju stranaka.

Temeljni cilj upravljanja imovinom u tom kontekstu je što više povećati vrijednost portfelja klijenata uz najmanju moguću mjeru rizika. Za usluge upravljanja si upravljač imovine obračunava naknadu za upravljanje (proviziju), obično kao postotak od sredstava u upravljanju. Najučestaliji klijenti koji imaju potrebu za uslugama upravljanja imovinom su mirovinski fondovi, poduzeća, ali i imućni pojedinci.

Iz perspektive korporativnih financija, upravljanje imovinom označava proces održavanja i optimiranja osnovnih sredstava poduzeća (dugotrajna imovina). Cilj upravljanja imovinom u tom kontekstu je pronaći načine za postizanje njihove maksimalne učinkovitosti – da postanu učinkovitija, jeftinija i pouzdana. Zapravo, cilj je maksimizirati vrijednost tvrtke preko učinkovitog upravljanja sa dugotrajnom imovinom. Proces upravljanja imovinom stoga obuhvaća postupke odabira sredstava, odabira načina financiranja tih sredstava, odabira računovodstvenih metoda, upravljanja i organiziranja poslovnih procesa povezanih sa upotrebom tih sredstava, te njihovo održavanje, servisiranje i nadogradnja.

Povezane definicije:

Korisne in zanimljive stranice:


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.