Tržište vrijednosnica

(Securities market)

Tržište vrijednosnica (vrijednosnih papira) je mjesto gdje se susreću ponuda i potražnja po vrijednosnim papirima i gdje su pravila trgovanja uglavnom unaprijed određena (ovisno da li je tržište organizirano ili ne). Drugim riječima, to je mjesto na kojem se susreću burzovni posrednici i u ime svojih klijenata ili sebe kupuju i prodaju dionice i druge vrijednosnice.

Tržište vrijednosnica može biti fizička lokacija, gdje se burzovni posrednici osobno susreću i komuniciraju, te trguju jedan sa drugim (npr. New York Stock Exchange), ili posve elektronski sistem trgovanja (npr. NASDAQ), gdje se posrednici susreću samo uz upotrebu posebnih informacijskih sustava i telekomunikacijskih uređaja (kompjuteri, telefoni, internet...). Većina modernih, razvijenih svjetskih burzi je svoje trgovanje sa vrijednosnicama promijenilo iz fizičkog u elektroničko, ponajviše zbog brzine, jednostavnosti kod bilježenja transakcija, te manjih troškova. Samo nekolicina je održala tradiciju i zadržala fizičku lokaciju trgovanja gdje burzovni posrednici neposredno jedan sa drugim dogovaraju poslove.

Vrijednosnice se obično dijele na tržišne i netržišne. Tržišne vrijednosnice su one sa kojima se trguje na organiziranom tržištu (burzi), dok netržišne vrijednosnice ne kotiraju na organiziranom tržištu već se poslovi sa njima izvode direktno bez posrednika i bez nadzora bilo koje institucije. Često su netržišne vrijednosnice izuzetno nelikvidne i teško ih je prodati.

Tržište vrijednosnica je jedan od najvažnijih faktora tržišnog gospodarstva jer tvrtkama omogućava dostup do kapitala i potencijalnih ulagača. Veličina cijelog svjetskog tržišta vrijednosnih papira se ocjenjuje na više od 100 bilijuna USD, iako taj broj poprilično varira, ovisno o stanju u kojem se nalaze tržišta.


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.