Središnja banka

(Central Bank)

Središnja banka ili centralna banka je najvažnija financijska institucija u jednoj državi. Njena temeljna svrha je provođenje monetarne politike. V praksi to jednostavno znači štampanje nacionalne valute (emisija novca), nadziranje količine novca u optjecaju, te odgovornost za stabilnost tečaja vrijednosti nacionalne valute u usporedbi sa drugim valutama.

Uz to, središnja banka ima mandat kontroliranja i reguliranja stope inflacije unutar monetarnog područja u kojem djeluje. Taj mandat središnju banku obavezuje ograničiti utjecaj inflacije na gospodarsku aktivnost u državi. To prije svega čini sa oblikovanjem ključnih (baznih) kamatnih stopa što utječe na visinu tržišnih kamatnih stopa te troškove financiranja za pojedince i poduzeća. Na taj način banka potiče ili koči kreditiranje i potrošnju, što utječe na inflaciju ali i gospodarski rast. Ključne kamatne stope centralna banka obično potvrđuje ili mijenja na mjesečnom nivou.

Središnja banka je isto tako nadležna za upravljanje sa monetarnim (međunarodnim) rezervama države i brine se za neometano djelovanje sistema za platni promet.

Pored svega spomenutog, središnja banka obavlja i funkciju regulatora bankarskog sustava. Središnja banka je zapravo banka banaka u državi. Kod sebe drži depozite komercijalnih banaka koje posluju unutar države. Na taj način središnja banka kontrolira likvidnost banaka i bankarskog sustava, a isto tako i općenito zdravlje banaka.

Centralna banka može djelovati i u zajednici više država, kao što je to primjer Evropske centralne banke koja oblikuje zajedničku monetarnu politiku za sve države unutar eurozone. Većina središnjih banaka je u vlasti države. Postoje i takve koje su zadržale viši stupanj autonomije i uspješno ograničavaju umješavanje državne politike u njihov rad i integritet. Među njima su u svijetu najutjecajnije:

Ulogu središnje banke u državama u regiji izvode:

Know-how:


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.