Špekulativno investiranje

(Speculation, Speculative investing)

Špekulativno investiranje ili financijsko špekuliranje označuje odabir visoko rizičnih investicija s ciljem postizanja neobično visokih i brzih dobitaka. Dok jedan prosječni ulagač pokušava zaštititi glavnicu (uloženi iznos) i postići umjereni povrat na investiciju, špekulant prihvaća mogućnost gubitka glavnice uz nadanje, da može ostvariti natprosječno visok i brz profit. S tim ciljem špekulanti vrlo često stavljaju svoj novac na "jednog konja", dok tradicionalni ulagači pokušavajo raspršiti svoje investicije i time ograničavaju rizik.

Uzmimo za primjer ulaganje u dionice određenog poduzeća kojemu prijeti preuzimanje. Npr. špekulant će dionice kupiti uz očekivanje, da će poduzeće biti uskoro preuzeto. Naime za vrijeme preuzema kompanije cijena njene dionice raste zato što je preuzimatelj spreman platiti preuzemnu premiju za stjecanje većinskog udjela u vlasništvu. Uz takvu pretpostavku investitor špekulira sa mogućim događajima i pokušava postići brz profit ako se scenarij doista i ostvari. Sa druge strane, tradicionalni dugoročni ulagač će dionice kupiti sa svrhom sudjelovanja u budućoj dobiti tvrtke i ostaje uz tvrtku za njenih uspona i padova. Uz to, tradicionalni ulagač obično kupuje dionice različitih kompanija da ograniči i rasprši rizik, ako slučajno jedna od njih propadne.

Dakle, možemo reći da špekulant svoj novac ulaže u papir i predviđa gibanje cijene, dok tradicionalni ulagač svoj novac investira u posao koji mu se čini perspektivan i profitabilan.

Još jedan dobar primjer su devizna tržišta. Na deviznim tržištima špekulanti se razlikuju od pravih uvoznika i izvoznika, kojima su strane valute potrebne isključivo zbog obavljanja njihove djelatnosti, dok špekulant kupuje da bi u bliskoj budućnosti prodao skuplje.

Neki stručnjaci uspoređuju špekulativno investiranje sa hazardnim igrama na sreću. Takva usporedba se ipak čini netočna, jer špekulanti unatoč visokom riziku, odluku donose na temelju određenih informacija o samom financijskom instrumentu i tržištu. Ne možemo reći da su odluke špekulanata posve neinformirane.

Špekulativno investiranje je vrlo često kritizirano i zbog činjenice da poveća količina špekulacija na tržištu može poprilično utjecati na gibanje tržišnih cijena i na taj način onemogućiti učinkovito djelovanje tržišta.


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.