Monetarne rezerve

(Monetary reserves, International reserves)

Monetarne ili međunarodne rezerve (pričuve) su državne zalihe stranih valuta, plemenitih metala (npr. zlato) ali i drugih financijskih instrumenata koje država koristi za podmirivanje međunarodnih transakcija na deviznom i drugim tržištima. Monetarne rezerve zapravo omogućavaju međunarodno trgovanje jer osiguravaju međunarodnu likvidnost zemlje. Dakle, međunarodne rezerve se koriste kod financiranja negativnog stanja i neravnoteže u bilanci plaćanja države. Država koja ima veći opseg međunarodnih pričuva, sposobnija je neometano i brzo izvršavati transakcije sa drugim državama. Sa time raste i kredibilitet države prema međunarodnoj zajednici. Isto tako omogućen je lakši pristup međunarodnim tržištima.

Nadzor i upravljanje sa monetarnim pričuvama izvodi središnja banka u državi. Te su sastavni dio monetarne politike jedne države.

Unatoč ukidanju zlatnog standarda, međunarodne rezerve još su uvijek osnova vrijednosti nacionalne valute. Središnja banka, kao upravljač međunarodnih pričuva, koristi rezerve za izvođenje svojih temeljnih funkcija među kojima je i održavanje vrijednosti valute. Npr. rezerve središnjoj banci omogućavaju djelovanje na deviznom tržištu, koja kupovinom i prodajom stranih valuta održava vrijednost deviznog tečaja vlastite valute na visini koji je po njenoj ocjeni primjeren.

Konsenzusa o tome koja je optimalna razina međunarodnih pričuva nema, no uvriježeno je pravilo da bi one trebale odgovarati barem vrijednosti uvoza robe i usluga za razdoblje od tri mjeseca.

Stanje monetarnih rezervi u Republici Hrvatskoj možete pogledati ovdje.

Opsežnije objašnjenje međunarodnih pričuva možete pronaći ovdje.

Povezane definicije:

Korisne in zanimljive stranice:


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.