Inflacija

(Inflation)

Inflacija je jedan od najvažnijih ekonomskih pojmova i predstavlja općenito povećanje cijena proizvoda i usluga unutar jednog gospodarskog područja (pojava rasta cijena). Inflacija je zapravo stopa po kojoj su se cijene proizvoda i usluga povećale u određenom vremenskom razdoblju. Zbog takve pojave se smanjuje kupovna moć stanovništva u državi.

Upravo zbog inflacije novac ima svoju vremensku vrijednost (engl. time value of money). To jednostavno znači, da se zbog rasta cijena kroz vrijeme vrijednost novca smanjuje. Naime, uz inflaciju pojedinac više ne može sa istom količinom novca kupiti istu količinu proizvoda i usluga kao što je to mogao prije mjesec dana ili godinu dana. Npr. ako je stopa inflacije na godišnjem nivou 5 %, to znači da je proizvod koji je prije godinu dana koštao 100 kuna, danas košta 105 kuna (cijena + inflacija). Dakle, sa inflacijom je vrijednost svake kune u našem novčaniku manja. Provjerite kalkulator inflacije.

Inflacija se obično mjeri sa indeksom potrošačkih cijena (engl. consumer price index, CPI) ali i sa još nekim drugim statističkim indeksima. Košarica koja predstavlja indeks sadrži proizvode i usluge poput hrane, odjeće, goriva, kompjutera, frizerskih usluga i slično. Visina inflacije se određuje u odnosu na promjenu vrijednosti košarice proizvoda i usluga u određenom vremenskom razdoblju. Ako je na kraju godine ukupna vrijednost košarice skuplja za 10 %, onda govorimo o godišnjoj stopi inflacije 10 %.

Više o samoj metodologiji izračunavanja indeksa potrošačkih cijena možete pročitati u metodološkim objašnjenjima ovdje.

Postoje različiti uzroci za inflaciju. Jedan od važnijih je prekomjerno povećanje novčane mase u optjecaju. Kada veća količina novca slijedi manjoj količini proizvoda i usluga, nastaje neuravnoteženost robno-novčanog odnosa što dovodi do logičnog rasta cijena i smanjenja vrijednosti novca.

Ulogu nadglednika in kontrolora inflacije u državi obično ima središnja banka koja sa svojom monetarnom politikom pokušava održati mjeru inflacije stabilnom (2-3%). Zbog svoje povezanosti za stopom nezaposlenosti je umjerena inflacija zaželjena.

Know-how:


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.