Grexit

(Greek exit)

Izraz Grexit označuje mogućnost da Grčka, kao država, napusti Eurozonu. Naime, uz globalnu financijsku i gospodarsku krizu koja je počela 2008 godine, počeli su također financijski i gospodarski problemi za prezaduženu i posve neučinkovitu Grčku. U godinama nakon krize, za Grčku je postojala sve veća opasnost, da neće biti sposobna ispuniti financijske obaveze do svojih kreditora. Bila bi to prva država u Eurozoni i Evropski zajednici koja bi zakasnila sa isplatom svojih obaveza. Zbog toga se otvorila mogućnost da Grčka napusti Eurozonu i uvede svoju staru valutu, grčku drahmu. Pošto nije bilo posve jasno kakve dimenzije mogu imati grčki financijski problemi na Europu i Euro, izlaz iz Eurozone je bila realna i sve aktualnija opcija.

Potencialni izlaz Grčke iz Eurozone su ekonomisti i analitičari nazvali Grexit. Riječ je nastala kombiniranjem dvije engleske riječi: "Greek" i "exit". Dakle, Grexit.

Know-how:


Uvjeti:

Ekonomskirjecnik.com je stranica stvorena sa ciljem informiranja i obrazovanja zainteresirane javnosti, i kao takva poštuje autorska prava. Kod sadržaja koji nisu autorski, izvori informacija su jasno označeni i omogućen je link na njihov izvor. Ako vam se čini, da Ekonomskirjecnik.com na bilo koji način krši autorska prava, molimo vas da nas odmah bez oklijevanja kontaktirate.

Ekonomskirjecnik.com nije namijenjen financijskom savjetovanju i ne jamči za točnost svojih sadržaja. Svaka potencijalna šteta koja bi nastala zbog informacija objavljenih na našim stranicama nije i ne može biti naša odgovornost. Prije donošenja bilo kakvih ekonomskih i financijskih odluka, preporučujemo da se posavjetujete sa stručnjakom. Više o tome možete pročitati u uvjetima korištenja.